TÜRK IRKI KÖKENİ VE ÖZELLİKLERİ

Türk Irkı Kökeni ve Özellikleri

Türkiye’de Irksal Antropoloji çalışmaları, Atatürk’ün direktifleri ile ve Türk Irkı üzerine araştırma ve tespitlerde bulunması amacıyla, 1925 yılında kurulan Türk Antropoloji Enstitüsü ve Türk Antropoloji Mecmuası çerçevesinde başlatılmış ve sürdürülmüştür.

Türk Antropologları, Cumhuriyet’in ilk yıllarından (1925) Atatürk’ün ölümüne, hatta 1945’e kadar Anadolu’da yaşayan Türkleri incelemişler ve Türk Ulusunun Irksal bir profilini çıkarmışlardır.

Bu amaçla, Mustafa K. Atatürk’ün direktif ve desteği ile Atatürk’ün manevi kızı olan Prof. Dr. Afet İnan önderliğinde, Türk milletinin ırksal yapısının tespiti amacıyla 1937 yılında büyük bir araştırma yapılmıştır.



Bu araştırma daha sonra ‘Türk Irkının Vatanı Anadolu (64.000 Kişi Üzerinde İnceleme) adıyla yayınlanmıştır.

Buna göre Türkler, Beyaz Alpin Irktan’dırlar. Alpin Irk ise Beyaz Irkı oluşturan dört büyük Irk grubundan biridir.


Türk kafatası brasikefal, burun yapısı ise leptorrhine (dar-düz)’dir. Gözler ise diğer Güney Avrupa Halklarında olduğu gibi ‘badem’ şeklindedir.

Türkler genellikle açık renk gözlü bir ırktır. Türkler arasında kahverengi ve ela göz rengi oldukça yaygındır. Türkler’in % 20’si ise mavi veya yeşil gözlüdür.

Türk vatandaşlarının % 70’i beyaz ya da buğday tenlidir. % 14’ü sarışın ise de çoğunluk kumral veya açık kumraldır. Kalan nüfusun çoğu ise ‘hafif’ esmerdir (buğday ten rengine yakın).
Özet olarak Türkler, sarışın-kumral ve açık tenli bir Irk’tır.


Ancak bugün yapılan araştırmalara göre Türkiye’deki sarışınların oranı % 20'ye çıkmıştır. Şüphesiz bunda 1945'lerden sonra da Türkiye’ye gelmeye devam eden Balkan Türklerinin katkısı büyüktür.

Zira Balkanlar’daki hıristiyan halkla karışmayan bu insanlar Türk ırkının en saf temsilcileridir.


“Uzun boylu, uzun beyaz simalı, düz veya kemerli ince burunlu, muntazam dudaklı, çok kere mavi gözlü ve göz kapakları çekik değil, badem gözlü bir ırk”

Dr. Reşit Galip, Türk Irk ve Medeniyet Tarihine Umumi Bir Bakış-I. Türk Tarih Kongresi. Konferanslar ve Müzakere zabıtları (Ankara, 1933)


Share this article :

+ yorum + 2 yorum

Adsız
20 Ekim 2016 03:47

Alpin ırk dediğiniz şey nedir yahu. Tarihte böyle bir ırktan bahseden bir kaynak yok.Kaynaksız kaynaksız uydurmuşsunuz bir alpin ırk bahsedip duruyorsunuz boyuna.

Adsız
31 Ocak 2017 00:32

alpine race diye ararsan yeterince kaynak bulursun. aramayı bilmek lazım

Yorum Gönder

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. TÜRK BOYU - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger